Go Back  British Expats > Living & Moving Abroad > Europe > Spain
Reload this Page >

Below 3 kw power ?

Below 3 kw power ?

Old May 3rd 2009, 5:20 pm
  #1  
jdr
RETIRED ;-))
Thread Starter
 
jdr's Avatar
 
Joined: Jul 2003
Location: Benalmadena Pueblo,Spain
Posts: 20,156
jdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond repute
Default Below 3 kw power ?

Read HERE.
jdr is offline  
Old May 3rd 2009, 5:36 pm
  #2  
BE Forum Addict
 
Joined: May 2004
Location: Guadalhorce Valley, Málaga
Posts: 1,059
Beachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to behold
Default Re: Below 3 kw power ?

That's a laugh. The minimum power you can contract for is 3,3 which is virtually useless.
Beachcomber is offline  
Old May 3rd 2009, 9:08 pm
  #3  
MODERATOR
 
Fred James's Avatar
 
Joined: Jun 2006
Location: Granada Costa
Posts: 10,666
Fred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond reputeFred James has a reputation beyond repute
Default Re: Below 3 kw power ?

No, you can apply for the Tarifa Social which is less than 3kw.

It may be useless but the tariff does exist.

There are also two other tariffs below 3kw.

http://www.endesaonline.es/ES/Hogare...ifas/index.asp
Fred James is offline  
Old May 3rd 2009, 9:50 pm
  #4  
Ex Expat
 
Joined: Oct 2006
Location: West Midlands, ex Granada province
Posts: 2,139
scampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond reputescampicat has a reputation beyond repute
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by Beachcomber View Post
That's a laugh. The minimum power you can contract for is 3,3 which is virtually useless.
We have 3.3. Some friends of ours have 2.2.

We manage OK with 3.3 - just don't put both fan heaters on at the same time! Or don't use the oil-filled radiator at the same time as the kettle and washing machine.

We very rarely use electric heating. We don't have a microwave, dishwasher or tumble drier and and our hot water is gas.
scampicat is offline  
Old May 4th 2009, 8:06 am
  #5  
BE Enthusiast
 
Joined: Apr 2006
Posts: 614
pete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond reputepete_l has a reputation beyond repute
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by Beachcomber View Post
That's a laugh. The minimum power you can contract for is 3,3 which is virtually useless.
Au contraire.
I have a 15Amp (3kW) breaker and it's fine. So long as I don't try running the
kettle AND the immersion heater, OR the iron OR the fan heater at the same
time.
It keeps the lights on, the fridge cold, the telly running - when it doesn't explode
and the computer going.
(Plus, the supply voltage dips significantly when I pull much current, so I doubt
that the infrastructure would support people consuming mich more than
3kW each around here - better some for all than none for some.)

Since I don't have a power shower, electric cooker, air-con or arc-welder it's
good enough for me
pete_l is offline  
Old May 5th 2009, 2:01 pm
  #6  
BE Forum Addict
 
Rotor's Avatar
 
Joined: Apr 2008
Posts: 3,150
Rotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond reputeRotor has a reputation beyond repute
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by Beachcomber View Post
That's a laugh. The minimum power you can contract for is 3,3 which is virtually useless.
Not so, I have a cortijo with the 3.3kw and it never trips, we heat water with a 1 kw /100ltr heater , enegry saving bulbs through out the hose , washing machine around 1 kw , we cook with gas and heat the house with a wood burner , fridge freezer / tv etc draw minimal ammounts.
Rgds

Rotor
Rotor is offline  
Old May 5th 2009, 3:50 pm
  #7  
BE Forum Addict
 
Joined: May 2004
Location: Guadalhorce Valley, Málaga
Posts: 1,059
Beachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to beholdBeachcomber is a splendid one to behold
Default Re: Below 3 kw power ?

...but, do you have an ICP switch fitted? This is the switch that trips when you use more than the power you are contracted for. It is installed by Sevillana (or equivalent) and sealed so that you can't bypass it (in theory at least).

I have one fitted in only one of my three properties.
Beachcomber is offline  
Old May 5th 2009, 6:14 pm
  #8  
Retired and loving it!
 
snikpoh's Avatar
 
Joined: Sep 2007
Location: Ontinyent - Valencia region (campo)
Posts: 4,992
snikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond reputesnikpoh has a reputation beyond repute
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by Beachcomber View Post
...but, do you have an ICP switch fitted? This is the switch that trips when you use more than the power you are contracted for. It is installed by Sevillana (or equivalent) and sealed so that you can't bypass it (in theory at least).

I have one fitted in only one of my three properties.
Please be aware that it is a contractual obligation to have an ICP fitted. If Iberdrola (or equivalent) call and find it missing, be prepared to pay a BIG fine.
snikpoh is offline  
Old May 7th 2009, 11:18 am
  #9  
Forum Regular
 
Joined: Feb 2005
Posts: 95
moblies is an unknown quantity at this point
Default Re: Below 3 kw power ?

During a winter break we had about 3 x 2kw heaters on to warm the rooms up at night and it kept tripping the fuse although not everytime, I wondered if it was the circuit breakers where not man enough or could it be Iberdrola triping my fuse box because we were using more than the contracted 3+kw ?

House only 3 years old.
moblies is offline  
Old May 7th 2009, 12:34 pm
  #10  
BE Enthusiast
 
chrismortley's Avatar
 
Joined: Feb 2006
Location: Isla Canela & Mountnessing
Posts: 702
chrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant future
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by moblies View Post
During a winter break we had about 3 x 2kw heaters on to warm the rooms up at night and it kept tripping the fuse although not everytime, I wondered if it was the circuit breakers where not man enough or could it be Iberdrola triping my fuse box because we were using more than the contracted 3+kw ?

House only 3 years old.
I wouldn't have thought the cause is anything that sinister,
The heaters are probable thermostatically controlled so the breaker only trips
when all 3 heaters plus what ever else are drawing power.
I'm sure Big Brother UK will be one of the first places to remotely trip domestic electrical supplies for excess demand when it becomes practical
chrismortley is offline  
Old May 7th 2009, 12:54 pm
  #11  
jdr
RETIRED ;-))
Thread Starter
 
jdr's Avatar
 
Joined: Jul 2003
Location: Benalmadena Pueblo,Spain
Posts: 20,156
jdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond repute
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by chrismortley View Post
I wouldn't have thought the cause is anything that sinister,
The heaters are probable thermostatically controlled so the breaker only trips
when all 3 heaters plus what ever else are drawing power.
I'm sure Big Brother UK will be one of the first places to remotely trip domestic electrical supplies for excess demand when it becomes practical
Probably like chris said, they would rather let you use it then fine you for going over limit. ;-))
jdr is offline  
Old May 7th 2009, 1:32 pm
  #12  
BE Enthusiast
 
chrismortley's Avatar
 
Joined: Feb 2006
Location: Isla Canela & Mountnessing
Posts: 702
chrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant future
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by jdr View Post
Probably like chris said, they would rather let you use it then fine you for going over limit. ;-))
Blimey can you believe it , I've made one detrimental remark about the government & Jacqui Smith has added me to her UK least most wanted list
Anyone got that US DJ'S lawers phone number?
chrismortley is offline  
Old May 7th 2009, 2:16 pm
  #13  
jdr
RETIRED ;-))
Thread Starter
 
jdr's Avatar
 
Joined: Jul 2003
Location: Benalmadena Pueblo,Spain
Posts: 20,156
jdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond reputejdr has a reputation beyond repute
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by chrismortley View Post
Blimey can you believe it , I've made one detrimental remark about the government & Jacqui Smith has added me to her UK least most wanted list
Anyone got that US DJ'S lawers phone number?
It`s amazing who reads this site. ;-))
jdr is offline  
Old May 7th 2009, 2:25 pm
  #14  
BE Enthusiast
 
chrismortley's Avatar
 
Joined: Feb 2006
Location: Isla Canela & Mountnessing
Posts: 702
chrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant futurechrismortley has a brilliant future
Default Re: Below 3 kw power ?

Originally Posted by jdr View Post
It`s amazing who reads this site. ;-))
Do you think her OH has this site marked as a favorite along with his other chosen ones ?
At least this one is not PAYG
chrismortley is offline  
Old May 7th 2009, 2:31 pm
  #15  
 
poshnbucks's Avatar
 
Joined: Apr 2008
Posts: 1,433
poshnbucks has disabled reputation
Default Re: Below 3 kw power ?

Hey don't hold me back Gordon, Ill smash em up, let me at those ex-pats I'm well hard me


Last edited by poshnbucks; May 30th 2009 at 5:38 am.
poshnbucks is offline  

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.