Setting up on your own

Old Jul 30th 2009, 11:36 am
  #1  
why ayeeeee man!
Thread Starter
 
Spugsy's Avatar
 
Joined: Jan 2008
Location: Disco Gardens...
Posts: 11,370
Spugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond repute
Default Setting up on your own

How do you go about it then?

I'm very seriously considering starting up on my own after Christmas, freelancing myself out to companies and also starting up a very small co-operative design agency, ie using a few mates from back home for some work if I get big jobs and paying them but me sorting all the work, clietns, meetings etc out over here,

Thing is how do I go about it? how much will it cost me? What do I do about a work visa?

All help is appreciated in advance,
Spugsy
Spugsy is offline  
Old Jul 30th 2009, 11:45 am
  #2  
Concierge
 
Blue Cat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Posts: 29,625
Blue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Spugsy View Post
How do you go about it then?

I'm very seriously considering starting up on my own after Christmas, freelancing myself out to companies and also starting up a very small co-operative design agency, ie using a few mates from back home for some work if I get big jobs and paying them but me sorting all the work, clietns, meetings etc out over here,

Thing is how do I go about it? how much will it cost me? What do I do about a work visa?

All help is appreciated in advance,
Spugsy
There are various ways of going about setting up, for you I am guessing Media City is the best option, we are also looking into this as Atilla is setting up a stand alone office for the Company he works for. I think it is Shiva who has done this before but I might be wrong. There is information on the Media City website about setting up in their freezone. It isn't cheap though.
Blue Cat is offline  
Old Jul 30th 2009, 11:47 am
  #3  
why ayeeeee man!
Thread Starter
 
Spugsy's Avatar
 
Joined: Jan 2008
Location: Disco Gardens...
Posts: 11,370
Spugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Blue Cat View Post
There are various ways of going about setting up, for you I am guessing Media City is the best option, we are also looking into this as Atilla is setting up a stand alone office for the Company he works for. I think it is Shiva who has done this before but I might be wrong. There is information on the Media City website about setting up in their freezone. It isn't cheap though.
Aye I'm more than happy to work from home mind, I don't need an office in media city or owt.
Spugsy is offline  
Old Jul 30th 2009, 11:48 am
  #4  
Concierge
 
Blue Cat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Posts: 29,625
Blue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Spugsy View Post
Aye I'm more than happy to work from home mind, I don't need an office in media city or owt.
it's illegal mate, you have to have an office address to get the Trade License. There are ways around it but I don't know how, you hire a virtual office I think in the Fairmont. Someone will know.
Blue Cat is offline  
Old Jul 30th 2009, 12:44 pm
  #5  
Lost in BE Cyberspace
 
Joined: Jul 2007
Posts: 13,553
The Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Spugsy View Post
Aye I'm more than happy to work from home mind, I don't need an office in media city or owt.
The RAK Free Trade Zone uses the business centre in the Fairmont (i.e. you can use an office there, even though you are 'registered' in RAK). As the lady says though - not cheap.
The Dean is offline  
Old Jul 30th 2009, 12:47 pm
  #6  
Concierge
 
Blue Cat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Posts: 29,625
Blue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by The Dean View Post
The RAK Free Trade Zone uses the business centre in the Fairmont (i.e. you can use an office there, even though you are 'registered' in RAK). As the lady says though - not cheap.
this RAK thing is a bit confusing, I was told that you got a trade licence via the RAK free zone and a virtual office then you are up and running, BUT then I was told that you had to have a license for the Emirate where money changes hand and in this case that would be Dubai.
Blue Cat is offline  
Old Jul 30th 2009, 12:55 pm
  #7  
Lost in BE Cyberspace
 
Joined: Jul 2007
Posts: 13,553
The Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond reputeThe Dean has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Blue Cat View Post
this RAK thing is a bit confusing, I was told that you got a trade licence via the RAK free zone and a virtual office then you are up and running, BUT then I was told that you had to have a license for the Emirate where money changes hand and in this case that would be Dubai.
Now I'M confused - I know someone who has a RAK-registered firm but he's never set foot in that emirate. I thought the whole point of the "FREE Trade Zones" was that you operated exclusively OUTSIDE that location (i.e. it's like being 'offshore').

Best thing is for Spugsy to get..... oh, what's that thing called.... er.... oh yes - expert advice.........
The Dean is offline  
Old Jul 30th 2009, 12:56 pm
  #8  
If I have to explain...
 
Roadking's Avatar
 
Joined: Sep 2008
Location: Where ever the road takes me
Posts: 3,999
Roadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond reputeRoadking has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Media city, knowledge village et al, hire desks out to people including sponsorship. You get a desk in a common area that entitles you to uo to two visas, if you need more, you need a desk with walls which costs more. Dead easy, give them a call or pop down and ask. It's a simple process....for Dubai!
Roadking is offline  
Old Jul 30th 2009, 12:56 pm
  #9  
Concierge
 
Blue Cat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Posts: 29,625
Blue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by The Dean View Post
Now I'M confused - I know someone who has a RAK-registered firm but he's never set foot in that emirate. I thought the whole point of the "FREE Trade Zones" was that you operated exclusively OUTSIDE that location (i.e. it's like being 'offshore').

Best thing is for Spugsy to get..... oh, what's that thing called.... er.... oh yes - expert advice.........
I agree!!
Blue Cat is offline  
Old Jul 30th 2009, 1:25 pm
  #10  
**** it we'll do it live
 
shiva's Avatar
 
Joined: Oct 2004
Location: Dubai
Posts: 7,892
shiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond reputeshiva has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

spugs do a search mate i've posted about it a few times.
last time i checked it will cost about 25k-50k aed as a minimum to set up and then about the same yearly in costs. Thats without an office.
it may be cheaper these days since the crash though, not checked freezones rates for a while
shiva is offline  
Old Jul 30th 2009, 1:43 pm
  #11  
why ayeeeee man!
Thread Starter
 
Spugsy's Avatar
 
Joined: Jan 2008
Location: Disco Gardens...
Posts: 11,370
Spugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Roadking View Post
Media city, knowledge village et al, hire desks out to people including sponsorship. You get a desk in a common area that entitles you to uo to two visas, if you need more, you need a desk with walls which costs more. Dead easy, give them a call or pop down and ask. It's a simple process....for Dubai!
cheers dude.
Spugsy is offline  
Old Jul 30th 2009, 1:44 pm
  #12  
why ayeeeee man!
Thread Starter
 
Spugsy's Avatar
 
Joined: Jan 2008
Location: Disco Gardens...
Posts: 11,370
Spugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by shiva View Post
spugs do a search mate i've posted about it a few times.
last time i checked it will cost about 25k-50k aed as a minimum to set up and then about the same yearly in costs. Thats without an office.
it may be cheaper these days since the crash though, not checked freezones rates for a while
what the fûck?? I can't afford to pay that.
Spugsy is offline  
Old Jul 30th 2009, 1:44 pm
  #13  
why ayeeeee man!
Thread Starter
 
Spugsy's Avatar
 
Joined: Jan 2008
Location: Disco Gardens...
Posts: 11,370
Spugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by shiva View Post
spugs do a search mate i've posted about it a few times.
last time i checked it will cost about 25k-50k aed as a minimum to set up and then about the same yearly in costs. Thats without an office.
it may be cheaper these days since the crash though, not checked freezones rates for a while
erm, ok so how do I get a visa then? without all of that and just get paid cash?
Spugsy is offline  
Old Jul 30th 2009, 1:47 pm
  #14  
Concierge
 
Blue Cat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Posts: 29,625
Blue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond reputeBlue Cat has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Spugsy View Post
erm, ok so how do I get a visa then? without all of that and just get paid cash?
you can't Spugsy, you can only get a visa from an employer.
Blue Cat is offline  
Old Jul 30th 2009, 1:51 pm
  #15  
why ayeeeee man!
Thread Starter
 
Spugsy's Avatar
 
Joined: Jan 2008
Location: Disco Gardens...
Posts: 11,370
Spugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond reputeSpugsy has a reputation beyond repute
Default Re: Setting up on your own

Originally Posted by Blue Cat View Post
you can't Spugsy, you can only get a visa from an employer.
balls, there must be a way around it....going on someone else's visa? the wife?
Spugsy is offline  

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.