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Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

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Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

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Old May 30th 2004, 1:35 am
  #1  
Earl
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Default Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

(this posting is dedicated to 127.XXX.XXX since he would
consider it "off topic". It certainly has nothing to do
with travel now or then. But it is worth a chuckle or two
to real travelers wanting back groud.

Earl

******

Before the revolution, prisons only held long term prisoners
under certain circumstances. The comon criminal was dealt with
quickly, hung, or had a hand cut off, etc, but not put in prison
long.

The Kings liked to put some people in prison to prevent them
from politiking; Therefore, if Bush were King he would put Kerry
in prison for being so bothersome.

The King's prisoners were well treated, well fed, others there
for debts go short shrift.

From Jacques Hillairet`s "Gibet, Piloris et Cachots du Vieux Paris"

There is a chapter devoted to the Prison de la Bastille, the one that
cause all the excitment on July 14th.

As described below, one "prisoner "got a month's ration of

1) une livre et demie de tabac (a pound and a half of tobacco)

2) 4 bouteilles d'eau-de-vie (this is a distillate, like cognac

3) 62 de vin (62 bottles of wine, or two a day)

4) 31 de bière (one beer a day, possibly a large bottle)

5) 30 livres de pain, (a one pound loaf of bread a day)

and etc. ---

3 livres de chandelles, des pigeons, 2 livres de café, 3 de sucre; en
novembre 1788: du tabac, 4 bouteilles d'eau-de-vie, 60 de vin, 30 de
bière, 2 livres de café, 3 de sucre, une dinde, des huîtres, des
châtaignes, des pommes et des poires; en mars 1789: du tabac , 4
bouteille es d 'eau-d e-vie, 45 de vin, 60 de bière, café, sucre,
poulet, fromage...

Some of the dinners (souper) make one smack one`s lips

"un excellent potage, une tranche de bœuf succulent, une cuisse de
chapon bouilli ruisselant de graisse et fondant, un petit plat
d'artichauts frits en marinade, un d'épinards, une très belle poire de
crésane, du raisin frais, une bouteille de vin vieux de Bourgogne et
du meilleur café de Moka"

That is soup, a slice of beef, a leg from a large chicken, artichokes,
spanish, a dessert
pear, fresh grapes, a nice bottle of old Burgandy, and the best Moka
coffee.

Hélas, the commies tore down the Bastille or it would now be
one of the best restaurant-hotels in Paris.

Earl

*****
From the book---

Le gouverneur touchait du roi, avons-nous dit, pour la nourriture et
l'entretien de ses prisonniers (habillement, blanchissage, chauffage
et éclairage), 50 livres par jour pour un prince du sang, 36 pour un
maréchal de France, 24 pour un lieutenant-général, 15 pour un
conseiller au Parlement, 10 pour un juge, un prêtre, un financier, 5
pour un avocat et un bourgeois, 3 pour un petit bourgeois et 2 livres
10 sols pour les personnes de condition inférieure.

Aussi les repas, qui étaient servis individuellement à 7 heures du
matin (déjeuner), à 11 heures (dîner) et à 6 heures du soir (souper),
furent-ils toujours copieux, voire même somptueux. Citons Marmontel,
enfermé en 1759: ~ "Voilà mes deux geôliers qui rentrent avec des
pyramides de plats dans les mains, beau linge, belle faïence, cuillère
et fourchette d'argent. Ce dîner était gras; en voici le détail: un
excellent potage, une tranche de bœuf succulent, une cuisse de chapon
bouilli ruisselant de graisse et fondant, un petit plat d'artichauts
frits en marinade, un d'épinards, une très belle poire de crésane, du
raisin frais, une bouteille de vin vieux de Bourgogne et du meilleur
café de Moka"

Sous Louis XIV, quelques prisonniers demandérent au gouverneur d'avoir
un régime alimentaire plus modeste et de recevoir en argent ce qu'ils
ne mangeraient pas; ils proposèrent même au gouverneur de partager
avec lui le montant de l'économie qui scrait ainsi faite

Latude, qui avait été jusqu'alors un pauvre hère, ne s'est-il pas
plaint de ce que les poulets qu'on lui servait « étaient
insuffisamment lardés » ? — Tavernier, autre pauvre hère—un des sept
prisonniers qui furent libérés le 14 juillet 1789 (il était enfermé
depuis 1757) —reçut, en supplément de ses repas ordinaires, en mai
1787: une livre et demie de tabac, 4 bouteilles d'eau-de-vie, 62 de
vin, 31 de bière, 30 livres de pain, 3 livres de chandelles, des
pigeons, 2 livres de café, 3 de sucre; en novembre 1788: du tabac, 4
bouteilles d'eau-de-vie, 60 de vin, 30 de bière, 2 livres de café, 3
de sucre, une dinde, des huîtres, des châtaignes, des pommes et des
poires; en mars 1789: du tabac , 4 bouteille es d 'eau-d e-vie, 45 de
vin, 60 de bière, café, sucre, poulet, fromage...

Constantin de Renneville, cité plus haut, a énuméré dans son ouvrage
les repas qu'on lui servait: "Il y avait toujours plusieurs plats,
potage, entrée, relevées, dessert à chaque dîner, deux bouteilles de
vin, bourgogne ou champagne; on en servait une troisième pour les
besoins de la journée, aussi l'appétit le plus robuste ne suffisait-il
pas à tout consommer .. Les vendredis et jours de carême « j'avais,
a-t-il dit, six plats et une soupe d'écrevisses admirable. Parmi mon
poisson, il y avait une vive fort belle, une grande sole frite et une
perche... Je demandais à mon geôlier si je payerais ma nourriture. Il
me dit que je n'avais qu'Ã demander ce qui, naturellement, pourrait me
faire plaisir et que Sa Majesté payait tout"


(the "soupe d'écrevisses" intrigued me, to bad ii is not served now,
sound almost
cajun. Has anybody ran across this in France recently. An idea whose
time needs to
return).
 
Old May 30th 2004, 8:10 am
  #2  
Thomas Peel
Guest
 
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

Earl schrieb:
    >
    > (this posting is dedicated to 127.XXX.XXX since he would
    > consider it "off topic". It certainly has nothing to do
    > with travel now or then. But it is worth a chuckle or two
    > to real travelers wanting back groud.
    >
    > Earl
    >
    > ******
    >
    > Before the revolution, prisons only held long term prisoners
    > under certain circumstances. The comon criminal was dealt with
    > quickly, hung, or had a hand cut off, etc, but not put in prison
    > long.
    >
    > The Kings liked to put some people in prison to prevent them
    > from politiking; Therefore, if Bush were King he would put Kerry
    > in prison for being so bothersome.
    >
    > The King's prisoners were well treated, well fed, others there
    > for debts go short shrift.
    >
    > From Jacques Hillairet`s "Gibet, Piloris et Cachots du Vieux Paris"
    >
    > There is a chapter devoted to the Prison de la Bastille, the one that
    > cause all the excitment on July 14th.
    >
    > As described below, one "prisoner "got a month's ration of
    >
    > 1) une livre et demie de tabac (a pound and a half of tobacco)
    >
    > 2) 4 bouteilles d'eau-de-vie (this is a distillate, like cognac
    >
    > 3) 62 de vin (62 bottles of wine, or two a day)
    >
    > 4) 31 de bière (one beer a day, possibly a large bottle)
    >
    > 5) 30 livres de pain, (a one pound loaf of bread a day)
    >
    > and etc. ---

Sounds like consoling words for Jeremy of the cheques de bois, all he
has to do is become a political activist as well. {;=))
T.
    >
    > 3 livres de chandelles, des pigeons, 2 livres de café, 3 de sucre; en
    > novembre 1788: du tabac, 4 bouteilles d'eau-de-vie, 60 de vin, 30 de
    > bière, 2 livres de café, 3 de sucre, une dinde, des huîtres, des
    > châtaignes, des pommes et des poires; en mars 1789: du tabac , 4
    > bouteille es d 'eau-d e-vie, 45 de vin, 60 de bière, café, sucre,
    > poulet, fromage...
    >
    > Some of the dinners (souper) make one smack one`s lips
    >
    > "un excellent potage, une tranche de bÅ“uf succulent, une cuisse de
    > chapon bouilli ruisselant de graisse et fondant, un petit plat
    > d'artichauts frits en marinade, un d'épinards, une très belle poire de
    > crésane, du raisin frais, une bouteille de vin vieux de Bourgogne et
    > du meilleur café de Moka"
    >
    > That is soup, a slice of beef, a leg from a large chicken, artichokes,
    > spanish, a dessert
    > pear, fresh grapes, a nice bottle of old Burgandy, and the best Moka
    > coffee.
    >
    > Hélas, the commies tore down the Bastille or it would now be
    > one of the best restaurant-hotels in Paris.
    >
    > Earl
    >
    > *****
    > From the book---
    >
    > Le gouverneur touchait du roi, avons-nous dit, pour la nourriture et
    > l'entretien de ses prisonniers (habillement, blanchissage, chauffage
    > et éclairage), 50 livres par jour pour un prince du sang, 36 pour un
    > maréchal de France, 24 pour un lieutenant-général, 15 pour un
    > conseiller au Parlement, 10 pour un juge, un prêtre, un financier, 5
    > pour un avocat et un bourgeois, 3 pour un petit bourgeois et 2 livres
    > 10 sols pour les personnes de condition inférieure.
    >
    > Aussi les repas, qui étaient servis individuellement à 7 heures du
    > matin (déjeuner), à 11 heures (dîner) et à 6 heures du soir (souper),
    > furent-ils toujours copieux, voire même somptueux. Citons Marmontel,
    > enfermé en 1759: ~ "Voilà mes deux geôliers qui rentrent avec des
    > pyramides de plats dans les mains, beau linge, belle faïence, cuillère
    > et fourchette d'argent. Ce dîner était gras; en voici le détail: un
    > excellent potage, une tranche de bÅ“uf succulent, une cuisse de chapon
    > bouilli ruisselant de graisse et fondant, un petit plat d'artichauts
    > frits en marinade, un d'épinards, une très belle poire de crésane, du
    > raisin frais, une bouteille de vin vieux de Bourgogne et du meilleur
    > café de Moka"
    >
    > Sous Louis XIV, quelques prisonniers demandérent au gouverneur d'avoir
    > un régime alimentaire plus modeste et de recevoir en argent ce qu'ils
    > ne mangeraient pas; ils proposèrent même au gouverneur de partager
    > avec lui le montant de l'économie qui scrait ainsi faite
    >
    > Latude, qui avait été jusqu'alors un pauvre hère, ne s'est-il pas
    > plaint de ce que les poulets qu'on lui servait « étaient
    > insuffisamment lardés » ? — Tavernier, autre pauvre hère—un des sept
    > prisonniers qui furent libérés le 14 juillet 1789 (il était enfermé
    > depuis 1757) —reçut, en supplément de ses repas ordinaires, en mai
    > 1787: une livre et demie de tabac, 4 bouteilles d'eau-de-vie, 62 de
    > vin, 31 de bière, 30 livres de pain, 3 livres de chandelles, des
    > pigeons, 2 livres de café, 3 de sucre; en novembre 1788: du tabac, 4
    > bouteilles d'eau-de-vie, 60 de vin, 30 de bière, 2 livres de café, 3
    > de sucre, une dinde, des huîtres, des châtaignes, des pommes et des
    > poires; en mars 1789: du tabac , 4 bouteille es d 'eau-d e-vie, 45 de
    > vin, 60 de bière, café, sucre, poulet, fromage...
    >
    > Constantin de Renneville, cité plus haut, a énuméré dans son ouvrage
    > les repas qu'on lui servait: "Il y avait toujours plusieurs plats,
    > potage, entrée, relevées, dessert à chaque dîner, deux bouteilles de
    > vin, bourgogne ou champagne; on en servait une troisième pour les
    > besoins de la journée, aussi l'appétit le plus robuste ne suffisait-il
    > pas à tout consommer .. Les vendredis et jours de carême « j'avais,
    > a-t-il dit, six plats et une soupe d'écrevisses admirable. Parmi mon
    > poisson, il y avait une vive fort belle, une grande sole frite et une
    > perche... Je demandais à mon geôlier si je payerais ma nourriture. Il
    > me dit que je n'avais qu'Ã demander ce qui, naturellement, pourrait me
    > faire plaisir et que Sa Majesté payait tout"
    >
    > (the "soupe d'écrevisses" intrigued me, to bad ii is not served now,
    > sound almost
    > cajun. Has anybody ran across this in France recently. An idea whose
    > time needs to
    > return).
 
Old May 30th 2004, 9:19 am
  #3  
Jeremy
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

On 30/5/04 15:35, in article
[email protected], "Earl" <[email protected]>
wrote:


    >
    > Before the revolution, prisons only held long term prisoners
    > under certain circumstances. The comon criminal was dealt with
    > quickly, hung, or had a hand cut off, etc, but not put in prison
    > long.

[...much distressing material snipped...]

Earl - in present circumstances, this is a rather insensitive contribution.

J;
 
Old May 30th 2004, 6:16 pm
  #4  
Anonymouse
Guest
 
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

Earl wrote:
    > (this posting is dedicated to 127.XXX.XXX since he would
    > consider it "off topic". It certainly has nothing to do
    > with travel now or then. But it is worth a chuckle or two
    > to real travelers wanting back groud.
    >
    > Earl
    >
    > ******

    > Hélas, the commies tore down the Bastille or it would now be
    > one of the best restaurant-hotels in Paris.
    >
    > Earl

Hi,

I find it interesting that our resident expat-lefty ;-} uses the word
"commies"... they were communards n'est pas?

it took me years to figure out that the "commune of 1871" was the
"militia"... that is to say the citizenry bearing arms (like in the 2nd
amendment here in the united States.

ttyl

akia

--
To live outside the law, you must be honest...
(Absolutely Sweet Marie - Blonde on Blonde - 1966)
 
Old May 30th 2004, 6:21 pm
  #5  
Anonymouse
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

    >>Before the revolution, prisons only held long term prisoners
    >>under certain circumstances. The comon criminal was dealt with
    >>quickly, hung, or had a hand cut off, etc, but not put in prison
    >>long.
    >
    >
    > [...much distressing material snipped...]
    >
    > Earl - in present circumstances, this is a rather insensitive contribution.
    >
    > J;

what "present circumstances"?

that the military is being nice to the terrorists it's holding and
interogating in iraq?

a few mind games to break their will?

I'd have brought out the rack long ago... and if that didn't work draw
and quarter them before the rest of the prisoners to encourage them to
divulge what they know so that they may know mercy.

give them as much mercy as the terrs did on 9/11.

"we may fight amoungst ourselves but you outside folks better leave well
enough alone"

ttyl

akia


--
To live outside the law, you must be honest...
(Absolutely Sweet Marie - Blonde on Blonde - 1966)
 
Old May 31st 2004, 1:09 am
  #6  
Runge
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

Stupid ****
I hope U get stripped in one of ure own prisons

"Anonymouse" <[email protected]> a écrit dans le message de
news:[email protected]...
    > >>Before the revolution, prisons only held long term prisoners
    > >>under certain circumstances. The comon criminal was dealt with
    > >>quickly, hung, or had a hand cut off, etc, but not put in prison
    > >>long.
    > >
    > >
    > > [...much distressing material snipped...]
    > >
    > > Earl - in present circumstances, this is a rather insensitive
contribution.
    > >
    > > J;
    > what "present circumstances"?
    > that the military is being nice to the terrorists it's holding and
    > interogating in iraq?
    > a few mind games to break their will?
    > I'd have brought out the rack long ago... and if that didn't work draw
    > and quarter them before the rest of the prisoners to encourage them to
    > divulge what they know so that they may know mercy.
    > give them as much mercy as the terrs did on 9/11.
    > "we may fight amoungst ourselves but you outside folks better leave well
    > enough alone"
    > ttyl
    > akia
    > --
    > To live outside the law, you must be honest...
    > (Absolutely Sweet Marie - Blonde on Blonde - 1966)
 
Old May 31st 2004, 1:22 am
  #7  
Cygne 2003
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

non-smoking restaurants in Paris
www.droit-air-pur.com/restoparis.htm
 
Old May 31st 2004, 7:20 am
  #8  
Jeremy Henderson
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

On Mon, 31 May 2004 07:21:28 +0000, Anonymouse wrote:

    >
    >>>Before the revolution, prisons only held long term prisoners
    >>>under certain circumstances. The comon criminal was dealt with
    >>>quickly, hung, or had a hand cut off, etc, but not put in prison
    >>>long.
    >>
    >>
    >> [...much distressing material snipped...]
    >>
    >> Earl - in present circumstances, this is a rather insensitive contribution.
    >>
    >> J;
    >
    > what "present circumstances"?

I was referring to my own prospective incarceration on fraud charges ;-)

J;

--
Encrypted e-mail address. Click to mail me:
http://cerbermail.com/?nKYh3qN4YG
 
Old May 31st 2004, 12:04 pm
  #9  
Magda
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

On Mon, 31 May 2004 21:20:58 +0200, in rec.travel.europe, Jeremy Henderson
<[email protected]> arranged some electrons, so they looked like this :

... On Mon, 31 May 2004 07:21:28 +0000, Anonymouse wrote:
...
... >
... >>>Before the revolution, prisons only held long term prisoners
... >>>under certain circumstances. The comon criminal was dealt with
... >>>quickly, hung, or had a hand cut off, etc, but not put in prison
... >>>long.
... >>
... >>
... >> [...much distressing material snipped...]
... >>
... >> Earl - in present circumstances, this is a rather insensitive contribution.
... >>
... >> J;
... >
... > what "present circumstances"?
...
... I was referring to my own prospective incarceration on fraud charges ;-)

Ok, but before you disappear try to send the ng a last post, so we know where to send you
oranges. ;-)
 
Old May 31st 2004, 11:45 pm
  #10  
Donna Evleth
Guest
 
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Default Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

Dans l'article <[email protected]>, "Runge"
<[email protected]> a écrit :


    > Stupid ****
    > I hope U get stripped in one of ure own prisons

How interesting that you should make this wish at this time, as we plan to
go to one of France's more formidable prisons this coming weekend. However,
we will only be staying a few hours, to visit a prisoner. This man's
language and manners are, I must add, far better than yours.

Donna Evleth
 
Old Jun 1st 2004, 10:19 pm
  #11  
The Reids
Guest
 
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

Following up to Earl

    >(this posting is dedicated to 127.XXX.XXX since he would
    >consider it "off topic". It certainly has nothing to do
    >with travel now or then. But it is worth a chuckle or two
    >to real travelers wanting back groud.

I was hoping this was going to be "what is the Bastilles catering
like for tourists, can I get a steak and fries?"
--
Mike Reid
"Art is the lie that reveals the truth" P.Picasso
Wasdale-Lake district-Thames path-London "http://www.fellwalk.co.uk" <-- you can email us@ this site
Eat-walk-Spain "http://www.fell-walker.co.uk" <-- dontuse@ all, it's a spamtrap
 
Old Jun 2nd 2004, 12:11 pm
  #12  
Terryo
Guest
 
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Default Re: Meals at the Bastille Prison, d'autrefois

[email protected] (Earl) wrote in message news:<[email protected]. com>...
    > (this posting is dedicated to 127.XXX.XXX since he would
    > consider it "off topic". It certainly has nothing to do
    > with travel now or then. But it is worth a chuckle or two
    > to real travelers wanting back groud.
    >
    > Earl
    >

Apropos de rien ... As I recall (from my history books, not from
actual memory), there were only seven prisoners in the Bastille when
it was stormed in 1789, n'est-ce pas?
 

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