Go Back  British Expats > Living & Moving Abroad > Middle East
Reload this Page >

Anyone Taken their TV back to the UK?

Anyone Taken their TV back to the UK?

Old Nov 28th 2019, 5:33 am
  #16  
BE Enthusiast
 
Pongo's Avatar
 
Joined: Sep 2012
Posts: 393
Pongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond reputePongo has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Miss Ann Thrope View Post
Well I'm reviving this thread because I have just discovered that the usually reliable and incontrovertible Eeyore is incorrect on a few points above, particularly that last sentence. And I'm none too impressed with Samsung and feel like venting...

This is a characteristically long post from me but unlike most of the others involving bilious ranting, this is purely informational.

I purchased a large, expensive and flashy (well, for me) Samsung TV from Jackys in Dubai around 2011. It was not the biggest size (49") nor the fanciest spec but it was pretty high end, costing about Dhs 6.5k, which was a ridiculously large outlay then for somebody like me who HATES spending money. Anyway it looked and worked fine for the 7 years I used it in Dubai with a du set-top box.

As Eeyore and others have done, I included the TV in my company-paid goods shipment when I retired back to the UK last year. It's taken me a while to get around to setting it up as I planned to put it in the guest bedroom which is just now ready after a major house renovation. When I finally plugged it in and connected it the antenna yesterday, it seemed to be working fine except that it refused to tune into any channels when I activated the tuner. I suspected something fundamental was up as it seemed to be only scrolling through analogue frequencies.

I downloaded the manual from the very useful Samsung Gulf support site, which I found on google by typing in the TV model number. The manual didn't suggest any remedy and I hadn't been able to find anything scrolling through the menus on the TV. There was a live chat function on the Samsung Gulf site, which I didn't expect much from, but I started it up and within a minute I had a correspondent online. I gave them the model number and explained the issue. The response was fast and clear. That TV model does not have a digital tuner. I expressed reasonable astonishment that for that price and spec such a basic function was not included. They simply responded that it was a 2010 model TV. I did point out that, by that time, the UK, most of Europe and the US had already moved broadcast TV exclusively to digital channels after a decade of preparing consumers, so that was hardly an excuse. I asked if there was a plug-in solution and was told there was nothing available from Samsung. And, save some polite expressions of sympathy, that was that.

So, be careful what TV or any other electronic device that you have, if you do want to relocate it with you outside the Gulf. It might be missing something so fundamental that you wouldn't even think to ask if it was in the spec. The way devices are used in the Gulf region may be quite different to how they are used elsewhere, in non-obvious ways, and the device spec may be different accordingly. Make no assumptions.

I think it is pretty shoddy of Samsung to de-spec a high end model like this, presumably to save a few Ringgit (it was made in Malaysia). But the Gulf is exactly the kind of market where they can get away with something like that. I guess I can buy a set-top box to make the TV receive digital channels but that wasn't the point for a spare-room TV.... And, on principle, I won't be buying any more Samsung devices of any kind, despite their surprisingly efficient support site in the Gulf.

Tldr; give your TV away before you leave.

Whats an antenna?
Pongo is offline  
Old Nov 28th 2019, 5:42 am
  #17  
Millhouse is not a meme
 
Millhouse's Avatar
 
Joined: Aug 2009
Location: Disneyland, Dubai
Posts: 14,958
Millhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Pongo View Post



Whats an antenna?
It is a small black crawling insect from Sicily.
Millhouse is offline  
Old Nov 28th 2019, 5:51 am
  #18  
BE Enthusiast
 
csdf's Avatar
 
Joined: Jun 2010
Location: Abu Dhabi
Posts: 818
csdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

I can confirm this issue - my UAE-bought Samsung TV has many of the features disabled* that the exact same model shipped with when sold in the UK and US.

* Voice control and wireless pairing with Samsung speakers being the two I've most been annoyed by
csdf is offline  
Old Nov 28th 2019, 6:03 am
  #19  
Millhouse is not a meme
 
Millhouse's Avatar
 
Joined: Aug 2009
Location: Disneyland, Dubai
Posts: 14,958
Millhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by csdf View Post
I can confirm this issue - my UAE-bought Samsung TV has many of the features disabled* that the exact same model shipped with when sold in the UK and US.

* Voice control and wireless pairing with Samsung speakers being the two I've most been annoyed by
cant you just force it to a new region and unlock it?

I have all all these features on my TV. The voice control drives me mad.
Millhouse is offline  
Old Nov 28th 2019, 6:16 am
  #20  
WWLLCJD?
 
Scamp's Avatar
 
Joined: Feb 2011
Location: Dubai
Posts: 22,775
Scamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Millhouse View Post


cant you just force it to a new region and unlock it?

I have all all these features on my TV. The voice control drives me mad.
Agreed and the wireless link from LG to LG soundbar was dogshit. If it's sat under the telly (where they recommend you put it) then making it wireless seems like a feature too far.
Scamp is offline  
Old Nov 28th 2019, 6:57 am
  #21  
...we killed the flame
 
Miss Ann Thrope's Avatar
 
Joined: Jan 2017
Location: Dubai
Posts: 1,035
Miss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Millhouse View Post


cant you just force it to a new region and unlock it?

I have all all these features on my TV. The voice control drives me mad.
In my case, the only relevant region option on my Samsung TV was "Asia/Europe", so it was the same for Gulf and UK. Other regions, aside from the obvious few, were oddly specific and random (e.g. Indonesia/NZL) and not relevant. I'm not sure if it made any difference to any other features but the digital tuning is a hardware issue as they told me in the online chat. I had done full reset to Plug & Play as well as attempting manual set-up.

Miss Ann Thrope is offline  
Old Nov 28th 2019, 7:14 am
  #22  
WWLLCJD?
 
Scamp's Avatar
 
Joined: Feb 2011
Location: Dubai
Posts: 22,775
Scamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Miss Ann Thrope View Post
In my case, the only relevant region option on my Samsung TV was "Asia/Europe", so it was the same for Gulf and UK. Other regions, aside from the obvious few, were oddly specific and random (e.g. Indonesia/NZL) and not relevant. I'm not sure if it made any difference to any other features but the digital tuning is a hardware issue as they told me in the online chat. I had done full reset to Plug & Play as well as attempting manual set-up.
Can you just plug a freeview box or sky box into it?
Scamp is offline  
Old Nov 28th 2019, 8:21 am
  #23  
BE Enthusiast
 
csdf's Avatar
 
Joined: Jun 2010
Location: Abu Dhabi
Posts: 818
csdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond reputecsdf has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Millhouse View Post


cant you just force it to a new region and unlock it?

I have all all these features on my TV. The voice control drives me mad.
My TV's already set to the UK region but that just changes what apps are available. The voice control is a hardware feature of the remote, and the remote that ships in the UAE doesn't have the microphone needed for voice control. Not sure about wireless linking to soundbars (could be software or hardware) but it's definitely not available on UAE SKUs.
csdf is offline  
Old Nov 28th 2019, 8:37 am
  #24  
Millhouse is not a meme
 
Millhouse's Avatar
 
Joined: Aug 2009
Location: Disneyland, Dubai
Posts: 14,958
Millhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by csdf View Post
My TV's already set to the UK region but that just changes what apps are available. The voice control is a hardware feature of the remote, and the remote that ships in the UAE doesn't have the microphone needed for voice control. Not sure about wireless linking to soundbars (could be software or hardware) but it's definitely not available on UAE SKUs.
Ah. Then buy a new remote on eBay
Millhouse is offline  
Old Nov 28th 2019, 11:03 am
  #25  
...we killed the flame
 
Miss Ann Thrope's Avatar
 
Joined: Jan 2017
Location: Dubai
Posts: 1,035
Miss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Scamp View Post
Can you just plug a freeview box or sky box into it?
Yes, but I really shouldn't have to supplement the basic capability of an expensive digital TV from a major manufacturer purchased well into the era of digital broadcasting with fiddly add-ons, ugly extra components and multiple remotes etc. That's what I'm moaning about (not to mention having to spend another thirty odd quid!).

The point of starting all this up again (aside from the fact that you lot seem to have bugger all else to talk about) is that contrary to what others have been saying, you cannot assume that your device will have the same functionality in the UK as it does in the Gulf and presumably vice-versa.
Miss Ann Thrope is offline  
Old Nov 28th 2019, 12:39 pm
  #26  
Millhouse is not a meme
 
Millhouse's Avatar
 
Joined: Aug 2009
Location: Disneyland, Dubai
Posts: 14,958
Millhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond reputeMillhouse has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Miss Ann Thrope View Post
Yes, but I really shouldn't have to supplement the basic capability of an expensive digital TV from a major manufacturer purchased well into the era of digital broadcasting with fiddly add-ons, ugly extra components and multiple remotes etc. That's what I'm moaning about (not to mention having to spend another thirty odd quid!).

The point of starting all this up again (aside from the fact that you lot seem to have bugger all else to talk about) is that contrary to what others have been saying, you cannot assume that your device will have the same functionality in the UK as it does in the Gulf and presumably vice-versa.
One could argue that the functionality of the device in the UK is exactly the same as that in the Gulf: you were not watching digital freeview in the Gulf either.
Millhouse is offline  
Old Nov 28th 2019, 12:47 pm
  #27  
...we killed the flame
 
Miss Ann Thrope's Avatar
 
Joined: Jan 2017
Location: Dubai
Posts: 1,035
Miss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond reputeMiss Ann Thrope has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Millhouse View Post


One could argue that the functionality of the device in the UK is exactly the same as that in the Gulf: you were not watching digital freeview in the Gulf either.
One could if one was terribly bored. Thanks for taking the bait though...
Miss Ann Thrope is offline  
Old Nov 28th 2019, 1:11 pm
  #28  
WWLLCJD?
 
Scamp's Avatar
 
Joined: Feb 2011
Location: Dubai
Posts: 22,775
Scamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond reputeScamp has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Miss Ann Thrope View Post
Yes, but I really shouldn't have to supplement the basic capability of an expensive digital TV from a major manufacturer purchased well into the era of digital broadcasting with fiddly add-ons, ugly extra components and multiple remotes etc. That's what I'm moaning about (not to mention having to spend another thirty odd quid!).

The point of starting all this up again (aside from the fact that you lot seem to have bugger all else to talk about) is that contrary to what others have been saying, you cannot assume that your device will have the same functionality in the UK as it does in the Gulf and presumably vice-versa.
Tightwad.
Scamp is offline  
Old Nov 28th 2019, 7:30 pm
  #29  
Lost in BE Cyberspace
 
Joined: Nov 2012
Location: bute
Posts: 8,221
scot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond reputescot47 has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

The Wrath of God is visited on those who are misers.
scot47 is offline  
Old Dec 12th 2019, 8:33 am
  #30  
Soupy twist
 
Joined: Dec 2004
Posts: 2,269
Eeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond reputeEeyore has a reputation beyond repute
Default Re: Anyone Taken their TV back to the UK?

Originally Posted by Miss Ann Thrope View Post
That TV model does not have a digital tuner. I expressed reasonable astonishment that for that price and spec such a basic function was not included. They simply responded that it was a 2010 model TV. I did point out that, by that time, the UK, most of Europe and the US had already moved broadcast TV exclusively to digital channels after a decade of preparing consumers, so that was hardly an excuse. I asked if there was a plug-in solution and was told there was nothing available from Samsung
But of course there's a plug-in solution - any DTT, DSAT or DCAB box will plug directly into it via HDMI.

I do actually point this out in my post

I knew that my TV didn't have a digital tuner. It's not just Samsung and it's not a purely Gulf-related issue either - the TVs sold in the Gulf aren't Gulf-exclusive, they're sold across the huge swathes of the world outside Europe where there is no terrestrial digital broadcasting at all, it's all done via satellite, cable and IP.

That's why the TVs sold in those markets don't have digital tuners. You're actively *expected* to plug in a digital box of some description - just as you are in Dubai, where there is no terrestrial TV broadcasting of any kind any more.

In any case, why would you expect a TV bought in the Middle East to contain a tuner (digital or analogue) compatible with the UK? There is no standardisation between countries for TV broadcasts via RF, they all use different parts of the spectrum, offset the video and audio subcarriers differently, and so on. Tuners have to be localised to their market, which increases costs.

The fact remains that you can take any TV from the UAE back to the UK and it will plug in and work just as it did in the UAE. The only thing it won't offer will be a digital tuner, but you can buy a Freeview box to plug in for under £15.

Last edited by Eeyore; Dec 12th 2019 at 8:40 am.
Eeyore is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.