Go Back  British Expats > Working Abroad > Working Abroad by Profession > Electricians
Reload this Page >

oz electricians working in alberta , canada???

oz electricians working in alberta , canada???

Old Nov 27th 2008, 7:40 am
  #1  
Just Joined
Thread Starter
 
Joined: Nov 2008
Posts: 2
shep05 is an unknown quantity at this point
Default oz electricians working in alberta , canada???

I am a Qualified electrician in australia and i am coming back to canada in january .i spent last winter in fernie snowboarding.but am keen to stay for longer and work as an electrician this time round.
I've read some reply's to the uk sparky's questions about working in canada.
Is it the same for us aussies.Will i need to prove my experience and sit an exam???
I have a contact who's working in alberta at the moment.Once i'm certified he's got work for me, so any help on how i go about it would be terrific!
cheers
shep05 is offline  
Old Nov 30th 2008, 1:29 pm
  #2  
 
Joined: Dec 1969
Posts: 2,484
moondevil will become famous soon enoughmoondevil will become famous soon enough
Default Re: oz electricians working in alberta , canada???

Your best bet would be contact the AAIT in edmonton and see if you are able to challenge the red seal exam.

If you are then you will be able to get a job here very easily, we made sure that my hubby had the 9000hrs in the trade and all his paperwork before we came for interviews.

how are you hoping to get into the country??
moondevil is offline  
Old Dec 1st 2008, 5:25 am
  #3  
Just Joined
Thread Starter
 
Joined: Nov 2008
Posts: 2
shep05 is an unknown quantity at this point
Default Re: oz electricians working in alberta , canada???

Thanx for the advice.Will contact AAIT asap.I'm in the process of proving my 9000 hours.Is it best to send them b4 i get to alberta.Or just take them with me to interviews??.Also with the 9000 hours, i've been qualified for 3 years now.Can include hours as an apprentice?.Cause it doesnt specify in the application.I was under the impression it would count, because you are actually hands on for most of the time as an apprentice in Australia.

I'm arriving in vancouver and then heading to fernie, b.c for a while before i head into alberta.Does that affect anything??

cheers
shep05 is offline  
Old Dec 2nd 2008, 3:03 am
  #4  
 
Joined: Dec 1969
Posts: 2,484
moondevil will become famous soon enoughmoondevil will become famous soon enough
Default Re: oz electricians working in alberta , canada???

Originally Posted by shep05 View Post
Thanx for the advice.Will contact AAIT asap.I'm in the process of proving my 9000 hours.Is it best to send them b4 i get to alberta.Or just take them with me to interviews??.Also with the 9000 hours, i've been qualified for 3 years now.Can include hours as an apprentice?.Cause it doesnt specify in the application.I was under the impression it would count, because you are actually hands on for most of the time as an apprentice in Australia.

I'm arriving in vancouver and then heading to fernie, b.c for a while before i head into alberta.Does that affect anything??

cheers
yeah you are hands on in the uk as well, but sadly its only the hours that you did after you qualified
if you are coming in for interviews then bring your stuff and make an appointment at the nearest AAIT office, they will copy your documents and fax them through to edmonton, they deal with all the international stuff.
should be no problems arriving at bc as you are a visitor

hope that helps
moondevil is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.