Go Back  British Expats > Living & Moving Abroad > Canada
Reload this Page >

UK landline telephone in Canada

UK landline telephone in Canada

Old Jun 13th 2019, 9:25 am
  #1  
Just Joined
Thread Starter
 
Joined: Mar 2018
Posts: 12
Gems_0 is an unknown quantity at this point
Default UK landline telephone in Canada

Hi all,

I would like to take our landline telephone with us to Canada - question is, does anyone know whether it would work over there before I find another home for it?

Many thanks in advance.

Last edited by Gems_0; Jun 13th 2019 at 9:28 am.
Gems_0 is offline  
Old Jun 13th 2019, 6:32 pm
  #2  
BE Forum Addict
 
Joined: Jan 2008
Location: Near Kingston, Ontario
Posts: 1,115
shelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond reputeshelley748 has a reputation beyond repute
Default Re: UK landline telephone in Canada

Originally Posted by Gems_0 View Post
Hi all,

I would like to take our landline telephone with us to Canada - question is, does anyone know whether it would work over there before I find another home for it?

Many thanks in advance.

nope
shelley748 is offline  
Old Jun 13th 2019, 6:54 pm
  #3  
SUPER MODERATOR
 
Jerseygirl's Avatar
 
Joined: Dec 2005
Posts: 79,837
Jerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond reputeJerseygirl has a reputation beyond repute
Default Re: UK landline telephone in Canada

Originally Posted by Gems_0 View Post
Hi all,

I would like to take our landline telephone with us to Canada - question is, does anyone know whether it would work over there before I find another home for it?

Many thanks in advance.
I have to ask...why? Why would you want to bring a phone with you? Many people don’t even bother with the extra expense of a landline, as most have cell phones.
Jerseygirl is offline  
Old Jun 13th 2019, 7:42 pm
  #4  
Just Joined
Thread Starter
 
Joined: Mar 2018
Posts: 12
Gems_0 is an unknown quantity at this point
Default Re: UK landline telephone in Canada

Originally Posted by Jerseygirl View Post
I have to ask...why? Why would you want to bring a phone with you? Many people don’t even bother with the extra expense of a landline, as most have cell phones.
Just wondering as I like it and if I could use it then I might! - its a decent phone and I like the look of it (looks futuristic and like a piece of artwork in its on right lol), but if I can't use it then no point and I will sell it before moving.
Gems_0 is offline  
Old Jun 13th 2019, 8:39 pm
  #5  
MODERATOR
 
Siouxie's Avatar
 
Joined: Apr 2009
Location: SW Ontario
Posts: 16,423
Siouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond reputeSiouxie has a reputation beyond repute
Default Re: UK landline telephone in Canada

https://britishexpats.com/wiki/Compa...f_Goods-Canada
Siouxie is offline  
Old Jun 13th 2019, 9:47 pm
  #6  
BE Forum Addict
 
CanadaJimmy's Avatar
 
Joined: May 2009
Location: Langley, BC
Posts: 1,522
CanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond reputeCanadaJimmy has a reputation beyond repute
Default Re: UK landline telephone in Canada

What is the make and model of the phone? Do you have a model number? It might mention in the manual if it is compatible or not. I know in Canada we use the smaller-style phone jack compared to the UK, and caller-ID works differently as well (in the UK it is sent before the phone rings, in North America, it is sent after), and there may be other protocol differences.
CanadaJimmy is offline  
Old Jun 15th 2019, 2:30 am
  #7  
Henry Bear
 
Piff Poff's Avatar
 
Joined: Feb 2006
Location: Red Deer, Alberta
Posts: 10,212
Piff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond reputePiff Poff has a reputation beyond repute
Default Re: UK landline telephone in Canada

We were given for Christmas one year a Union Jack telephone from the UK. Didn't think it would work, plugged it in and got a dial tone, so happy!
Piff Poff is offline  
Old Jun 17th 2019, 6:27 pm
  #8  
Magnificently Withering
 
Oakvillian's Avatar
 
Joined: Jan 2007
Location: Oakville, ON
Posts: 6,335
Oakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond reputeOakvillian has a reputation beyond repute
Default Re: UK landline telephone in Canada

If your phone is an old-fashioned corded phone and has a BT plug on the cord, it will need an adapter. North American phones use an RJ11 plug - landline sockets in houses are RJ11 jacks. If you need an adapter, buy one in the UK before you leave - nobody in Canada will know what a BT plug is. You could cut the end off and wire an RJ11 plug, but frankly the crimping tool you need to do that properly will likely cost more than a new phone. If it's modern enough that the cord plugs in to the phone at one end and the wall at the other (i.e. it's not hard-wired into the phone) then your best option is to buy a new cord with RJ11 at both ends (it's almost certainly RJ11 at the phone end already).

If it's a cordless phone, don't bother. For sure, you could change the plug on the base station, but the UK-standard DECT may not be used in Canada because its frequency (1800-1900 MHz) is assigned to cellular communication over here. Equally, North American DECT equipment may not be used in Europe, as it works in the 1920-1930MHz band and interferes with some European cellular and emergency services communication systems.

Last edited by Oakvillian; Jun 17th 2019 at 6:29 pm.
Oakvillian is offline  
Old Jun 17th 2019, 6:41 pm
  #9  
BE Forum Addict
 
Joined: Dec 2005
Location: Auburn, Alabama
Posts: 1,033
neill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond reputeneill has a reputation beyond repute
Default Re: UK landline telephone in Canada

Agree with Oakvillian, you should be able to make it work with appropriate cutting and recrimping or possibly using a BT631 to RJ11 adapter if such a thing exists. A bit of a nerdy project, something i would do just for the hell of it.
neill is offline  
Old Jun 20th 2019, 9:00 pm
  #10  
Just Joined
 
Joined: Apr 2009
Location: Ottawa, ON
Posts: 11
albion_exile is an unknown quantity at this point
Default Re: UK landline telephone in Canada

If you sign up for a Voice over IP service and can use your own ATA (Analog Telephone Adapter) which supports UK standards (eg Linksys), you can run a UK phone with full features (and even a UK ring cadence). You could also have UK dial tones / ring tones etc if you really want to. Using a VoIP service you could even give it a UK geographic number... but that's probably a step too far.

As mentioned by others, the Caller ID standard is very different. Technically the ring standard is different too (which affects telephones with a real bell inside) and various other standards are different. Number/letter mappings differ, so dialling 1-800-EAT-CAKE will go to a different number. (That's about the only time you see letters used in phone numbers here). DECT standards for cordless phones are different here too (different frequencies).

If you really like the phone, keep it as a souvenir. Personally I'd replace it with something local for everyday use.
albion_exile is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.